Izbornik

Vijećnici Dječjeg gradskog vijeća u Omišu posjetili Ured pravobraniteljice u Splitu

Vijećnici Dječjeg gradskog vijeća u Omišu posjetili Ured pravobraniteljice u Splitu

020309Članovi Dječjeg gradskog vijeća Grada Omiša posjetila su splitski ured pravobraniteljice za djecu 2. ožujka 2009., upravo na drugi rođendan tog regionalnog ureda. Omiško dječje gradsko vijeće jedino je dječje vijeće na području splitsko dalmatinske županije. Osnovano je 20. studenoga 2008. na Međunarodni dan prava djeteta. Članovi vijeća su djeca grada Omiša i okolnih mjesta.

 

Mladi vijećnici, na čelu s dječjim gradonačelnikom Denijem Tomićem, postavili su savjetnici pravobraniteljice Ani Pezo brojna pitanja o načinu zaštite i ostvarenja njihovih prava. Tražili su odgovore na konkretne životne situacije i probleme s kojima se susreću i oni, i njihovi prijatelji, u obitelji, školi i gradu. Zajedno tragajući za rješenjima, djeca su, u suradnji sa savjetnicom Pezo, predložili različite aktivnosti u konkretnim situacijama nasilja u školi, sportskom klubu, autobusu i slično.

Vijećnici su također predstavili svoj rad. S ponosom su prikazali svoj projekt “Anđeli” u sklopu kojeg su izrađivali anđele i prodavali ih, a prikupljeni novac su, u suradnji s centrom za socijalnu skrb, darovali obiteljima kojima je bio nužan. Trenutačno rade na ekološkom projektu kojim žele upozoriti na neprimjeren okoliš njihovog grada i okolice. Kroz taj projekt radit će na uređenju ulica, brisanju grafita, čišćenju i adaptaciji dječjih igrališta.

Vijećnici su ukazali na ozbiljni problem rasvjete i prometne signalizacije u njihovom gradu. Kroz Omiš prolazi Jadranska magistrala koju svakodnevno prelazi na putu od kuće do škole tisuću omiške djece. Na magistrali nema semafora ni signalizacije, a ondje je zbog toga već bilo i stradanja djece. Svojim pitanjima, sugestijama i primjedbama, načinom razgovora, inicijativom i rezultatima, djeca su pokazala da mogu biti uzor odraslim vijećnicima.

Savjetnica A. Pezo upoznala ih je s radom Ureda pravobraniteljice za djecu i podijelila im Konvencije o pravima djeteta, a mladi vijećnici izrazili su želju za  ponovnim susretom i daljnjom suradnjom.