Izbornik

Višnja Biti dobila Nagradu za životno djelo za promicanje prava djeteta

Višnja Biti dobila Nagradu za životno djelo za promicanje prava djeteta

visnji biti urucena nagrada za zivotno djelo za iznimna postignuca u zastiti dobrobiti prava i interesa djece span4Ove se godine po deveti put dodjeljuje Nagrada za promicanje prava djeteta, a svečano uručenje nagrade održano je 20. studenoga 2013. u Ministarstvu socijalne politike i mladih. Za iznimna postignuća u zaštiti dobrobiti, prava i interesa djece Nagradu za životno djelo, iz ruku potpredsjednice Vlade Republike Hrvatske i ministrice socijalne politike i mladih Milanke Opačić, primila je novinarka i urednica Hrvatske radiotelevizije Višnja Biti.

 

Višnja Biti dugogodišnja je novinarka i urednica HRT-a, autorica brojnih nagrađivanih radijskih emisija, dokumentarnih filmova, autorica nekoliko knjiga, ali i medijska pedagoginja. U javnosti je najpoznatija po emisiji za djecu i mlade “Zašto tako”, koju je pokrenula još kao studentica 1975. i koja se od tada emitira neprekidno već 38 godina. U svome radu, u kojem se često bavila delikatnim i teškim temama, prepoznata je po dosljednom zagovaranju dječjih prava i primjeni najviših standarda novinarske etike.

Odluci o dodjeljivanju nagrade za životno djelo za promicanje prava djeteta Višnji Biti značajno su pridonijele preporuke UNICEF-a, Agencije za odgoj i obrazovanje, Pravnog fakulteta u Zagrebu, Plavog telefona, Hrabrog telefona, Foruma za slobodu odgoja, Hrvatskog filmskog saveza, Hrvatskog novinarskog društva, Psihološkog centra TESA i Školske knjige, ali i pravobraniteljice za djecu, koje su sve odreda naglašavale izniman doprinos i predanost ove urednice i novinarke ostvarivanju dječjih prava i poboljšanju položaja djece u društvu.

Nagrada se, prema Zakonu o Nagradi za promicanje prava djeteta, dodjeljuje kao godišnja nagrada i kao nagrada za životno djelo, no ove godine dodijeljena je samo nagrada za životno djelo.  Obrazloženje za donošenje ovakve odluke iznijela je predsjednica Odbora za dodjelu Nagrade saborska zastupnica Dunja Špoljar. U ime Ministarstva socijalne politike i mladih dobitnici nagrade čestitala je i zahvalila  na cjelokupnom doprinosu u unapređivanju dječjih prava potpredsjednica Vlade RH i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić.

Višnja Biti je u svome završnom obraćanju zahvalila na nagradi te navela što ju je sve motiviralo da ustraje svih ovih godina u svojoj misiji – zalaganju za dobrobit i prava djece, jer upravo tako doživljava svoj životni poziv. Zahvalila je i svojoj novinarskoj kući koja joj je omogućila da emisije vrlo često radi na terenu u izravnom kontaktu sa stručnjacima koji su radili za dobrobit djece i mladih, odnosno s djecom i odraslima  koji su proživjeli različite vrste iskustava.

Na svečanosti dodjele Nagrade za promicanje prava djeteta prisustvovala je i pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić. Više o dodjeli nagrade pročitajte ovdje.

***

Visnja Biti1Nekoliko dana prije ove svečanosti, 15. studenoga, na međunarodnom sajmu knjiga Interliber u Zagrebu predstavljena je knjiga Višnje Biti “Samo još jedanput”, u kojoj ona kroz sudbine ljudi koji su se na različite načine suočili s ovisnošću analizira ovaj složeni problem današnjice. Odajući priznanje autorici o knjizi su govorili prof. dr. sc. Marina Kuzman, koja je i autorica predgovora, recenzenti Irena Plejić Premec i mr. krim. Dubravko Klarić, urednica Slavenka Halačev, direktor Školske knjige Ante Žužul, zamjenica ministrice socijalne politike i mladih Maja Sporiš i drugi.

Naslov “Samo još jedanput”, kobna je rečenica koja je mnoge naizgled izliječene ovisnike vratila u zatvoreni krug droge. Knjiga Višnje Biti u svojoj knjizi ne pruža lažnu nadu i ne obećava brza ni laka rješenja, ali ipak pokazuje da izlaz postoji. Ona nas neće utješiti spoznajom da se droga događa drugima, naprotiv, u njoj ćemo upoznati i obijesne mladiće i uzorne odlikašice, razrušene ali i skladne obitelji, prkosne tinejdžere ali i povučene djevojčice, pa čak i one kojima se droga dogodila slučajno, ni sami ne znaju objasniti kako – upozoravaju nas recenzenti knjige. Premda ne daje recept za izlječenje ni “cjepivo” koje će nas učiniti imunima na taj problem, ova će nas knjiga približiti razumijevanju problema ovisnosti o drogama jer nudi otvoren i iskren dubinski uvid u problem, pozivajući nas na razmišljanje i suosjećanje. Nakon laskavih stručnih ocjena svoga rada, autorica Višnja Biti zahvalila je svim suradnicima na knjizi, ali i svima koji su bili voljni povjeriti joj svoje životne priče te su tako sudjelovali u ovom njezinom projektu.

Na predstavljanju knjige bili su predstavnici brojnih institucija s kojima Višnja Biti ostvaruje uspješnu suradnju u svojoj misiji zagovaranja ljudskih, a posebno dječjih prava. Među njima je, kao predstavnica Ureda pravobraniteljice za djecu bila savjetnica Maja Flego.