Izbornik

Vinkovci: tribina “Trebam ljubav”

Vinkovci: tribina “Trebam ljubav”
1109-vinkovci2U organizaciji Obiteljskog centra Vukovarsko-srijemske županije,  u Vinkovcima je u gradskoj vijećnici 20. studenoga 2009. održana tribina pod nazivom “Trebam ljubav” u sklopu provođenja nacionalne kampanje protiv tjelesnog kažnjavanja. Tom prilikom izlaganje o neprihvatljivosti tjelesnog kažnjavanja djece održao je savjetnik pravobraniteljice za djecu Darko Laksar.

Na skupu su predstavljeni rezultati ankete o tjelesnom kažnjavanju djece, koja je provedena među ukupno 970 roditelja učenika 7. i 8. razreda u 15 osnovnih škola na području županije. Rezultati su pokazali da veliki broj roditelja tjelesno kažnjava djecu ne smatrajući to društveno neprihvatljivim oblikom ponašanja.

U svome izlaganju D. Laksar pozvao je stručne radnike koji rade s djecom na postupanje sukladno obvezi prijavljivanja nasilja i tjelesnog kažnjavanja djece nadležnim službama. Obiteljski centar će nastaviti s radom na upoznavanju roditelja i drugih odraslih o pravima i odgovornostima u odgoju djeteta te o nužnosti uvažavanja djetetove osobnosti i digniteta.

Tribinu su pratili ravnatelji i stručni suradnici vrtića i osnovnih škola, nastavnici, predstavnici Doma za djecu sv. Ana iz Vinkovaca, centra za edukaciju Mala Terezija, centra za predškolski odgoj Vinkovci, dogradonačelnik grada Vinkovaca Tomislav Šarić i pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb  Vukovarsko-srijemske županije Blanka Pripužić. Na tribini su sudjelovala i djeca koja su svojim nastupom pozvala roditelje i ostale odrasle da ne zlostavljaju djecu, već da posvete više pažnje, razumijevanja i vremena druženju i radu s njima.