Izbornik

Vršnjački odnosi u ustanovama za smještaj djece i mladih

Vršnjački odnosi u ustanovama za smještaj djece i mladih

DeckiNa Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 5. travnja 2013. održan je Međunarodni znanstveno-stručni skup “Vršnjački odnosi u institucionalnom smještaju i tretmanu djece i mladih – prijateljstvo ili međusobna eksploatacija?”. Skup su zajednički organizirali Odsjek za poremećaje u ponašanju Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta, Oddelek za socijalno pedagogiko Pedagoške fakultete Univerze v Ljubljani, ured UNICEF-a za Hrvatsku te Grad Zagreb, a pod pokroviteljstvom Ministarstva socijalne politike i mladih.

 

Na skupu su se okupili stručnjaci iz ustanova za smještaj i tretman djece i mladih bez odgovarajuće roditeljske skrbi te s problemima u ponašanju, zatim iz centara za socijalnu skrb, nadležnih ministarstava i organizacija civilnog društva, kao i istraživači u navedenim područjima.

Prvi dan skupa izlaganje su održali stručnjaci iz Hrvatske i inozemstva – Engleske, Škotske, Belgije i Slovenije. Inozemni stručnjaci podijelili su svoja iskustva iz istraživanja i prakse u području vršnjačkih odnosa i nasilja u domovima i školi. Prezentirano je i istraživanje provedeno u hrvatskim domovima o utjecaju osobnih karakteristika korisnika, elemenata fizičkog i socijalnog okruženja ustanove te domske subkulture na pojavu vršnjačkog nasilja. Drugi dan skupa bio je predviđen za djelatnike domova socijalne skrbi, koji su uz moderiranje profesora s ERF-a radili u radionicama na problematici vršnjačkog nasilja u institucijama.

Skup je pratila savjetnica pravobraniteljice za djecu Sanja Vladović.