Izbornik

Vukovar: Konferencija o podršci učenicima s problemima u ponašanju

Vukovar: Konferencija o podršci učenicima s problemima u ponašanju

VukovarU organizaciji Foruma za slobodu odgoja, u Vukovaru je 30. siječnja 2015. održana konferencija “Podrška učenicima s problemima u ponašanju u osnovnoj školi”, na kojoj je predstavljen model rane odgojno-obrazovne intervencije koji se, uz financijsku potporu Europske unije i Ureda za Udruge Vlade RH, provodio šest mjeseci u šest osnovnih škola u Vukovaru, Osijeku, Vinkovcima, Gvozdu, Koprivnici i Cerniku. Predstavljen je i priručnik “Od ideje do evaluacije”, kao jedan od rezultata uspješno provedenoga projekta.

 

Skup su kao pokrovitelji pozdravili predstavnici Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta te nositelji projekta iz Foruma za slobodu odgoja i predstojnica osječke podružnice Agencije za odgoj i obrazovanje. Kao predstavnica Ureda pravobraniteljice za djecu u radu konferencije sudjelovala je savjetnica Sanja Vladović.

Model rane odgojno-obrazovne intervencije u osnovnoj školi, koji je usmjeren prevenciji problema u ponašanju učenika od 2. do 5. razreda kreirali su znanstvenici s Edukacijsko rehabilitacijskog i Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a obuhvatio je rad s djecom, njihovim roditeljima i učiteljima. Model je znanstveno utemeljen, a njegovom kreiranju prethodilo je snimanje stanja na terenu, odnosno identificiranje učenika i njihovih potreba u svakoj pojedinoj školi.

Provedba šest školskih planova podrške učenicima s problemima u ponašanju, koji imaju obilježja rane odgojno-obrazovne intervencije, unaprijedila je spoznaje i metode rada s ovom djecom, a budući da je program evaluiran, došlo se do uvida u njegovu svrhovitost i isplativost ulaganja te moguću primjenjivost i u drugim školama u Hrvatskoj. Program i njegovu provedbu predstavili su njegovi kreatori – znanstvenici s fakulteta, izvoditelji – učitelji iz škola uključenih u projekt, supervizori projekta te recenzenti priručnika.

U završnoj panel raspravi predstavljen je i jedan primjer dobre prakse rada lokalne zajednice – Grada Velike Gorice u prevenciji problema u ponašanju djece i mladih. U raspravi su sudjelovali svi nazočni stručnjaci i predstavnici institucija, ocijenivši da je predstavljeni program primjer dobre prakse, čija je korisnost dokazana i provedenom evaluacijom, te je poželjna njegova primjena i u drugim školama.