Izbornik

Webinar o sprečavanju nesreća teretnih vozila u EU

U organizaciji belgijske neprofitne organizacije Europskog vijeća za sigurnost prometa (European Transport Safety Council – ETSC), čiji je rad posvećen smanjenju broja poginulih i ozlijeđenih u prometu u Europi, 14. prosinca 2020. putem Zoom aplikacije održan je webinar o unapređivanju sigurnosti teretnih vozila u Europskoj uniji. Tema se odnosila i na sigurnost vozača teretnih vozila i svih ostalih sudionika u prometu.

Na skupu je predstavljeno izvješće pod naslovom “Kako poboljšati sigurnost teretnih vozila u EU” (https://etsc.eu/how-to-improve-the-safety-of-goods-vehicles-in-the-eu-pin-flash-39/), koje otkriva niz uznemirujućih podataka koji zahtijevaju hitnu akciju. Tisuće ljudi još uvijek stradavaju u sudarima teretnih vozila u EU svake godine, a među njima su ne samo vozači teretnih vozila, već još više putnika i ranjivih sudionika u prometu. Rješenja za sprečavanje mnogih smrtnih slučajeva na cestama povezanih s teretnim vozilima dostupna su već godinama, te bi bilo poželjno da se prošire primjeri dobre prakse koje poduzimaju pojedini gradovi i zemlje u Europi, kao i da se djeluje zajedno i usklađeno.

Ova tema iznimno je važna i iz aspekta sigurnosti djece kao sudionika u prometu, poglavito kao biciklista i pješaka. Nažalost, djeca su i na području Hrvatske stradavala u prometnim nesrećama u kojima su sudjelovala teretna vozila. Ured pravobraniteljice za djecu kontinuirano se bavi pitanjima zaštite i sigurnosti djece u prometu, stoga je i ovaj webinar pratila savjetnica pravobraniteljice za djecu Danijela Žagar.

Više o ovoj aktivnosti možete pročitati ovdje, a dostupna je i snimka webinara na YouTubeu.