Izbornik

Za veću sigurnost prometa u europskim zemljama

Za veću sigurnost prometa u europskim zemljama

Tijekom lipnja Ured pravobraniteljice za djecu sudjelovao je u dvije online aktivnosti u organizaciji belgijske neprofitne organizacije Europskog vijeća za sigurnost prometa (European Transport Safety Council-ETSC) čiji je rad posvećen smanjenju broja poginulih i ozlijeđenih u prometu u Europi.

Dana 17. lipnja 2020. održana je “virtualna” svečanost dodjele europske nagrade za postignuća u sigurnosti u prometu (ETSC Road Safety Performance Index Award). Više o ovoj aktivnosti može se doznati na mrežnoj stranici ETSC, a snimka događanja može se pogledati ovdje.

Na svečanosti je predstavljeno ovogodišnje izvješće o stanju u sigurnosti u prometu  (Performance Index (PIN) Annual Report) koje se odnosi na napredak u Europi u smanjenju smrtnog stradavanja i teških povreda na cestama u 2019. godini. Prema tom izvješću, Estonija, Grčka, Litva, Latvija i Portugal imaju najviše uspjeha u smanjenju smrtnog stradavanja na cestama u Europi od 2010. godine.

Godišnja nagrada za 2020. dodijeljena je Estoniji. Iako se očekivalo da će Europska unija i njezine članice u ovome desetljeću postići predviđeno smanjenje broja smrtno stradalih na cestama za polovinu do 2020., rezultati za 2019. pokazuju da taj cilj u sljedećoj godini zasigurno neće biti postignut, čak i usprkos značajnijem smanjenju smrtno stradalih na cestama u nekim zemljama proteklih mjeseci kao posljedica ograničenja zbog pandemije COVID-19.

Na svečanoj dodjeli sudjelovala  je povjerenica Europske komisije za transport Adina-Ioana Vălean i estonski ministar za ekonomske poslove i infrastrukturu Taavi Aas, kojemu je tom prilikom dodijeljena nagrada za postignuća Estonije u području sigurnosti u cestovnom prometu. Na poseban upit predstavnice hrvatskoga Ureda pravobranitelja za djecu, povjerenica Vălean osvrnula se na posvećenost Europske komisije osjetljivim kategorijama sudionika na cestama, naročito djece, uz naglašenu važnost provođenja edukativnih aktivnosti od najranije dobi te vezano za nove oblike prijevoza u urbanim sredinama.

Sljedeća aktivnost bio je webinar o ključnim načelima projekta LEARN!, održan 23. lipnja. Primarni cilj tog projekta je poboljšati kvalitetu obrazovanja o sigurnosti u prometu i mobilnosti u Europi kreiranjem priručnika za stručnjake, koji će sadržavati smjernice najbolje prakse za oblikovanje, testiranje, provedbu i ocjenu obrazovnih mjera. Više o projektu LEARN! na stranici https://www.trafficsafetyeducation.eu/the-project/. Webinar se fokusirao na jedno od zadnjih izvješća ETSC-a iz navedenog projekta (https://etsc.eu/wp-content/uploads/LEARN-Key-Principles.pdf).

Riječ je o 17 preporuka koji bi se trebale primijeniti u svim europskim državama kako bi se osiguralo da svi, naročito djeca i mladi, dobiju visokokvalitetno obrazovanje o sigurnosti prometa i mobilnosti. Preporuke su podijeljene u nekoliko skupina i odnose se na osiguranje prava na obrazovanje o sigurnosti prometa i mobilnosti, uključivanje i podršku škola, osiguranje visoke kvalitete obrazovanja i omogućavanje okvirnih uvjeta i uključivanja svih relevantnih sudionika.