Izbornik

Zadar: Okrugli stol “Prava djece s teškoćama u razvoju i njihovih obitelji”

Zadar: Okrugli stol “Prava djece s teškoćama u razvoju i njihovih obitelji”

U sklopu projekta “Foster Children Rights – promicanje prava male djece s teškoćama u razvoju i njihovih obitelji” u Zadru je, 7. ožujka 2017. održan Okrugli stol “Prava djece s teškoćama u razvoju i njihovih obitelji”. Nositelj projekta “Foster Children Rights – promicanje prava male djece s teškoćama u razvoju i njihovih obitelji”. Nositelj projekta je Društvo “Naša djeca” Zadar, a partneri na projektu su Zadarska županija, Grad Zadar, Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, Caritas Zadarske nadbiskupije, Udruga Maraške te Volonterski centar Zadar.

Na Okruglom stolu sudjelovali su predstavnici Edukacijsko rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Ureda pravobraniteljice za djecu, UNICEF-a, Saveza Društava “Naša djeca” Hrvatske, Kabineta za ranu intervenciju i Društva “Naša djeca” Zadar te Koordinacijskog tijela Zadarske županije za promicanje prava male djece s teškoćama u razvoju i njihovih obitelji. Tematika Okruglog stola obuhvatila je područje prava djece s teškoćama u razvoju, osvrt o stanju dostupnosti pedijatra na području Zadarske županije, integraciji u otočnim i ruralnim područjima te podizanju društvene svijesti i pozitivnih stavova prema djeci s teškoćama.

Kroz interaktivnu raspravu, Okrugli stol je pridonio boljem uvidu u stanje prava djece s teškoćama u razvoju, kako u Zadarskoj županiji, tako i na nacionalnoj razini. Rasprava je također pridonijela izradi Smjernica za ostvarivanje prava djece s razvojnim rizicima i teškoćama rane i predškolske dobi kroz uspostavu sustava rane intervencije u djetinjstvu na području Zadarske županije, što je jedna od projektnih aktivnosti.

Na Okruglom stolu savjetnica pravobraniteljice za djecu, Ivona Salaj vodila je sekciju pod nazivom “Prava djece s teškoćama u razvoju i prava roditelja/skrbnika djece s teškoćama u razvoju”.