Izbornik

Zajedničko izlaganje savjetnice pravobraniteljice za djecu i studentica na Učiteljskom fakutetu Sveučilišta u Rijeci

Zajedničko izlaganje savjetnice pravobraniteljice za djecu i studentica na Učiteljskom fakutetu Sveučilišta u Rijeci

Na Učiteljskom fakutetu Sveučilišta u Rijeci, 18. svibnja 2023. savjetnica pravobraniteljice za djecu Danijela Žagar izlagala je o ulozi Ureda pravobranitelja za djecu. Izlaganje je održano u sklopu kolegija Obiteljska pedagogija, na poziv bivše članice Mreže mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu Lene Katarine Hrvatin-studentice Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci i grupe studenata na studentskoj godini Ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja. Studentice Lena Katarina Hrvatin, Danijela Marjanović, Lucija Pavličević i Ana Peček, zajedno sa savjetnicom Danijelom Žagar, održale su izlaganje pod nazivom “Važnost pravobranitelja za djecu u/za obitelj”

Studentice su predstavile instituciju Ureda pravobranitelja za djecu u Hrvatskoj, ovlasti i način rada Ureda, s posebnim osvrtom na Mrežu mladih savjetnika (MMS) pravobraniteljice za djecu te rad regionalnih Ureda koji su prošle godine obilježili petnaest godina rada.

Posebno su prikazale međunarodne i nacionalne propise koji uređuju pitanja obiteljskih odnosa, s posebnim osvrtom na prava djece čiji su roditelji u zatvoru, nastavno predstavljanju knjige “S obje strane rešetke. Što dugujemo djeci čiji su roditelji u zatvoru”, objavljenoj u nakladi Pravobranitelja za djecu, a predstavljene u Rijeci u listopadu 2022. u povodu 15. obljetnice rada područnoga ureda pravobraniteljice u Rijeci.

Savjetnica pravobraniteljica za djecu Danijela Žagar u svojem je dijelu izlaganja dodatno predstavila neke od ključnih aktivnosti i djelovanja Ureda pravobranitelja za djecu  i regionalog ureda koja se tiču obitelji i odnosa roditelja i djece, pritužbe po kojima Ured postupa, zakonodavne aktivnosti i obilaske institucija te posebno ključne probleme u ostvarenju dječjih prava i postupanja Ureda u izgradnji cjelovitog sustava zaštite djece.

U rapravi koja je uslijedila pod vodstvom voditeljice kolegija, prof. Vesne Katić, studenti su pokazali veliki interes za informacije vezane za rad odgojitelja i situacije s kojima se mogu suočiti u radu s djecom u predškolskim ustanovama u odnosu na prava djece u obitelji (oko razvoda brakova, nasilja u obitelji, sigurnosti djece u prometu, mjera zaštite dobrobiti djeteta, djece čiji su roditelji u zatvoru i drugo), ali i za druga područja dječjih prava.

Ovo je izlaganje ujedno bila prilika za promociju dječjih prava budućih odgojitelja i drugih stručnjaka, ali i potvrda Uredu pravobranitelja za djecu o važnosti rada Mreže mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu.