Izbornik

Započela kampanja “#vidime – za djetinjstvo jednakih prilika”

Započela kampanja “#vidime – za djetinjstvo jednakih prilika”

SOS Dječje selo Hrvatska pokrenulo je kampanju posvećenu djeci koja odrastaju u riziku od siromaštva i socijalne isključenosti pod nazivom “#vidime – za djetinjstvo jednakih prilika”. Kampanja je pokrenuta  kao reakciju na podatak da svako peto dijete odrasta u riziku od siromaštva. Tom akcijom SOS Dječje selo Hrvatska želi pokušati otvoriti oči javnosti i osvijestiti okolinu o ovome problemu.

Početak kampanje obilježen je skupom pod nazivom “Za djetinjstvo jednakih prilika” koji je održan u Zagrebu 1. listopada 2018. u Maloj kući dječjih prava pri Uredu pravobraniteljice za djecu. Na skupu je doc. dr. sc. Marijana Kletečki Radović, sa Studijskog centra socijalnog rada upoznala okupljene s potrebama djece koja žive u siromaštvu. Zatim je, savjetnica pravobraniteljice za djecu Ana Albrecht Čekada održala izlaganje o kršenju prava djece koja žive u siromaštvu te, s tim u vezi, o važnosti donošenja dječjeg proračuna, u skladu s preporukama UN-ovog Odbora za prava djece. O problematici socijalne isključenosti iz perspektive centra za socijalnu skrb govorio je Daniel Rupić iz Centra za socijalnu skrb Zagreb.

Aktivnosti ovoga projekta, koje obuhvaćaju medijsku kampanju, rad u školama i stručne skupove, nastavljaju se i dalje te je planirano održavanje istovrsnih skupova u Osijeku 10. listopada te u Hrvatskoj Kostajnici 29. listopada ove godine.