Izbornik

Započela edukacija za program “Zatvorenik kao roditelj”

Započela edukacija za program “Zatvorenik kao roditelj”

Malo dijete iza resetaka126479084U prostoru Zatvora u Remetincu 15. siječnja 2014., u organizaciji Središnjeg ureda Uprave za zatvorski sustav, održan je prvi dio edukacije službenika zatvorskog sustava pod nazivom “Zatvorenik kao roditelj”. Cijela edukacija traje četiri dana, a cilj joj je poučavanje i osposobljavanje zatvorskih službenika za provođenje programa “Zatvorenik kao roditelj” sa zatvorenicima. Polaznike su tom pilikom pozdravili voditeljica Službe tretmana Renata Šoher, upravitelj Centra za izobrazbu Danko Bakić i zamjenica pravobraniteljice za djecu Maja Gabelica Šupljika, koja je iz perspektive Pravobraniteljstva za djecu istaknula  važnost ovoga programa.

 

Cilj programa je promicanje roditeljske kompetencije zatvorenika koji će, u podržavajućem okruženju radionica i kroz iskustveni i grupni rad, dijeliti svoja roditeljska iskustva te tako učiti, stjecati nove vještine i učvršćivati osjećaj odgovornosti nad svojim odgojnim postupcima, nad kvalitetom odnosa s djetetom i održavanjem obiteljskih veza. Program su izradile stručnjakinje Središnjeg ureda Uprave za zatvorski sustav Đurđica Pavešić-Herkov i Smiljka Baranček te iz Kaznionice u Lipovici-Popovači Andrijana Frljak. Osim edukacije, budućim provoditeljima programa sa zatvorenicima na raspolaganju je i “Priručnik za provođenje programa” (iz rujna 2013). Edukaciju je započelo 25 službenika koji obavljaju poslove tretmana i osiguranja u zatvorskom sustavu, iz 12 zatvora i kaznionica.

Ovaj vrijedan program nastao je nakon što je, zbog reorganizacije sustava socijalne skrbi i nemogućnosti daljnjeg sudjelovanja stručnjaka iz obiteljskih centara, prekinuto provođenje programa “Odgovorno roditeljstvo”. Očekujemo da će se provoditi u većem broju kaznenih institucija u Hrvatskoj te tako obuhvatiti veći broj zatvorenika i zatvorenica – roditelja maloljetne djece. Uz unapređivanje uvjeta za kontakte djece i roditelja u zatvoru, kreiranje i provođenje njihovih zajedničkih aktivnosti i  osposobljavanje zatvorskih službenika za pružanje podrške djeci koja dolaze u posjet roditeljima, ovaj program jačanja roditeljske uloge i snaženja roditelja-zatvorenika za održavanje i unapređivanje odnosa sjajna je inicijativa i aktivnost Uprave za zatvorski sustav.