Izbornik

Započinje akcija “Mir i dobro”

Započinje akcija “Mir i dobro”
mir_i_dobro_majaAkcija  “Mir i dobro”, koju Ministarstvo unutarnjih poslova redovito provodi od 1993. godine, kako bi spriječilo stradavanja od pirotehničkih sredstava, trajat će od 14. prosinca 2009. do 8. siječnja 2010., najavio je načelnik Uprave policije Zoran Ničeno, na konferenciji za novinare održanoj 11. prosinca. Na oprez i zaštitu djece tom su prilikom pozvale i zamjenica pravobraniteljice za djecu Maja Gabelica Šupljika i državna tajnica u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa Dijana Vican.

Načelnik Z. Ničeno podsjetio je na propise kojima se ograničava prodaja pojedinih vrsta pirotehničkih sredstava. Nažalost, riječ je o vrlo atraktivnim pirotehničkim igračkama, bombicama, petardama, žabicama, nabojima za dječje pištolje, raketama, koje posebno privlače djecu. Premda je zabranjeno prodavati petarde djeci mlađoj od 14 godina, prečesto se događa da su one dostupne djeci. Još opasnija pirotehnička sredstva II. i III. razreda smiju se prodavati jedino u razdoblju od 15. prosinca do 1. siječnja sljedeće godine, samo u prodavaonicama koje imaju odobrenje za to i samo starijima od 16 ili 18 godina, ovisno o vrsti i opasnosti tih sredstava.

No, da nema potpuno bezopasne pirotehnike svjedoče i podaci o ozljedama i nesrećama. Od 1994. do danas ukupno je 18 osoba smrtno stradalo zbog nestručnog rukovanja pirotehnikom i eksplozivnim sredstvima. Prošle godine ukupno je na taj način ozlijeđeno 18 osoba, od čega osmero djece. MUP stoga i ove godine poziva na oprez, među ostalim i lecima s porukama djeci, roditeljima i drugim odraslima o opasnostima od pirotehničkih sredstava, ali i od minsko-eksplozivnih sredstava i oružja. Letak je dostupan na www.mup.hr.

Državna tajnica Dijana Vican izvijestila je kako je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa uputilo dopise svim dječjim vrtićima, osnovnim i srednjim školama, u kojima poziva na oprez i sve odrasle upućuje na nadzor nad ponašanjem djece, jer na njima je odgovornost za sigurnost djece.

Zamjenica pravobraniteljice Maja Gabelica Šupljika upozorila je na neke loše navike i predodžbe odraslih koje ugrožavaju djecu, a jedna od njih je i ideja da nema pravog slavlja bez buke i praskanja petardi. Pirotehnička sredstva ozljeđuju i ubijaju, otkidaju prste, uništavaju vid i sluh i to treba reći djeci, bez uljepšavanja. U nekim zemljama žrtve takvih nesreća u 30 posto slučajeva su djeca mlađa od 10 godina.  Važno je zato kontinuirano upozoravati djecu na te opasnosti u roditeljskom domu, ali i u školi, gdje valja isticati da petarde nisu privlačne baš svakom djetetu, da mnoga djeca zaziru od takvih opasnih “igračaka” i radije izabiru sigurnije i kreativnije oblike zabave. U vrijeme blagdana nužno je i pojačano nadzirati djecu pa i zabraniti opasne igre petardama, jer kad se nesreća dogodi, prekasno je za učenje.

– Nemojmo dopustiti da tek tragedije i teške ozljede za našu djecu budu način ozbiljnog suočavanja s opasnostima pirotehnike, spriječimo nesreću na vrijeme – upozorila je M. Gabelica Šupljika.