Izbornik

Zaštitimo prava i interese maturanata u uvjetima pandemije

Zaštitimo prava i interese maturanata u uvjetima pandemije

U proteklom tjednu povećao se broj obraćanja pravobraniteljici za djecu u kojima je maturanti, njihovi roditelji te predstavnici udruga i zajednica obavještavaju o nedoumicama i problemima u vezi s predstojećom Državnom maturom. Obavještavaju je i o svojim pisanim obraćanjima Ministarstvu znanosti i obrazovanja, Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) i Pučkoj pravobraniteljici te traže javno obraćanje i podršku pravobraniteljice za djecu.

Njihovi prigovori, prijedlozi i upiti u većini slučajeva odnose se na Kalendar polaganja ispita državne mature i ispitne kataloge. Uz različite prijedloge o odgodi rokova, neki iznose i nezadovoljstvo mogućim donošenjem odluke da se izborni predmeti neće polagati, budući da su se za njih pripremali i već utrošili dosta vremena, a ima i prijedloga da se ove godine ukine državna matura. Predstavnici zajednica nacionalnih manjina traže od NCVVO-a kvalitetnije prevođenje ispitnih kataloga, tj. da se prevođenje povjeri prevoditeljima koji, osim što vladaju jezikom nacionalne manjine, poznaju i stručni jezik pojedinog predmeta.

Većina traži da se što prije definiraju datumi polaganja i obrazovni ishodi koji će se provjeravati. Traže  poštovanje zakona, transparentnost i javno savjetovanje u slučaju izmjena Kalendara i sadržaja državne mature.

Među ostalim zahtjevima ističemo i da bi neki maturanti željeli da im se posljednji tjedni nastave, ili barem pripreme za maturu, organiziraju u školi te navode da im online nastava ne može pružiti jednako kvalitetnu pripremu. Očekivali su snažnije   reagiranje psihologa, psihijatara i pedagoga o problematici polaganja mature u izvanrednim okolnostima. Očekivali su i više podrške, razumijevanja i informacija od nadležnih tijela te navode niz primjera kako se dugotrajna neizvjesnost, sati provedeni pred ekranima u samostalnom učenju, kao i zabrinutost zbog epidemije, a u Zagrebu i zbog posljedica potresa, odražavaju na njihovo opće psihofizičko stanje pa tako i na sposobnost koncentracije i učenja.

Primljene dopise maturanata i roditelja koji se odnose na maturu prosljeđujemo Ministarstvu znanosti i obrazovanja i Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja, s pozivom na zaštitu prava maturanata, uz molbu da im odgovore i obavijeste ih o poduzetom.

Preporuka o zaštiti dobrobiti djece u nastavi na daljinu

O teškoćama s kojima se suočavaju svi učenici u okolnostima izvanrednih mjera zbog suzbijanja pandemije bolesti COVID-19, te posebno o problemima maturanata, upozorili smo Ministarstvo znanosti i obrazovanja 30. ožujka 2020. u preporuci o zaštiti najboljeg interesa djeteta u nastavi na daljinu https://dijete.hr/preporuka-pravobraniteljice-o-zastiti-najboljeg-interesa-djeteta-u-nastavi-na-daljinu/.

I tada smo istaknuli da se maturanti s pravom osjećaju uskraćenima jer su ove školske godine izgubili veliki broj nastavnih dana zbog dugotrajnog štrajka prosvjetara, sada i zbog pandemije, a u Zagrebu je mnogima dodatne teškoće izazvao i potres. Naglasili smo i kako vrednovanje i provjeravanje usvojenosti nastavnih sadržaja u aktualnim uvjetima nastave na daljinu ne bi smjelo dodatno otežati djeci situaciju te smo preporučili da im se osigura potrebna podrška kako bi se nastavna godina uspješno realizirala i učenici postigli očekivane ishode učenja.

Pritom smo posebno istaknuli važnost pravovremenog informiranja i podrške za maturante. Smatramo da je važno da maturanti dnevno i redovito mogu komunicirati s ministarstvom, ali i s NCVVO-om te da, osim mrežnih stranica s odgovorima na česta pitanja, imaju i kontakt-točke preko kojih će moći iznijeti svoje primjedbe i prijedloge te dobiti odgovore. Također je važno da se odluke i pravila koja se odnose na maturante pravovremeno donesu i objave, transparentno i u skladu sa zakonom.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja imaju obvezu profesionalno organizirati završetak ove nastavne godine. To znači objasniti što prije maturantima što trebaju uraditi kako bi uspješno položili državnu maturu, a u sadašnjim izvanrednim okolnostima to znači i dati im poticaj, osnažiti ih i pomoći im da ih stres ne blokira u tome.

Ističemo da pritom ne pomaže umanjivanje teškoća, očekivanja da će se škole same snaći i organizirati, kao ni uvjeravanje javnosti da će „sve biti u redu“ bez konkretnih i jasnih uputa. Učenici završnih razreda srednjih škola nalaze se pred jednom od prvih iznimno važnih životnih prekretnica koju su godinama iščekivali i u nju ulagali svoje napore, nade i očekivanja. Izvršna vlast to mora uvažiti, prepoznati iznimne teškoće s kojima se suočila ova generacija maturanata i pružiti im odgovarajuću podršku.

Interes djece treba imati prednost pred drugim interesima

U pogledu drugih važnih pitanja zaštite dobrobiti djece u odgojno-obrazovnom sustavu, podsjećamo da smo, uz najavljeni povratak djece u dječje vrtiće i dijela učenika u osnovne škole od 11. svibnja, pozvali Hrvatski zavod za javno zdravstvo da pravovremeno jasno definira konkretne mjere za zaštitu zdravlja djece s obzirom na i dalje postojeću opasnost od širenja zaraze (https://dijete.hr/prije-odluke-o-povratku-u-skole-osigurati-uvjete-za-zastitu-djece/). Tom prilikom iznijeli smo preporuku da ovu školsku godinu i za najmlađe učenike treba završiti online nastavom, bez povratka učenika u školske klupe te smo o tome obavijestili i Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Vladu RH i Nacionalni stožer Civilne zaštite .

Činjenica da roditelji moraju ići na posao nije dovoljan razlog da se djecu i njihove obitelji izlaže dodatnome riziku, opterećenjima i nesigurnosti, tim prije što su Odlukom Vlade RH od 19. ožujka 2020. u vrtićima i školama ustrojena dežurstva u uvjetima pandemije, u slučaju da ne postoji druga mogućnost zbrinjavanja djece zaposlenih roditelja.