Izbornik

Zaštita prava djece koja se liječe u Dječjoj bolnici Srebrnjak

Zaštita prava djece koja se liječe u Dječjoj bolnici Srebrnjak

 

Srebrnja_pzd_2Na poziv pravobraniteljice za djecu Mile Jelavić, u njezinom Uredu sastali su se 21. srpnja 2011. predstavnici zainteresiranih strana kako bi pridonijeli rješavanju problema nastalih u provođenju terapije za dječje reumatske bolesti u zagrebačkoj Dječjoj bolnici Srebrnjak. Na sastanku su bili državni tajnik Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi Dražen Jurković, ravnatelj Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje Tihomir Strizrep i ravnatelj  Dječje bolnice Srebrnjak Boro Nogalo, praćeni svojim suradnicima, zatim Mario Tomasović predstavnik roditelja oboljele djece koja se liječe u toj bolnici  te predstavnice Hrvatske liječničke komore i zagrebačkog gradskog Ureda za zdravstvo i branitelje.

Pravobraniteljica je sastanak organizirala sa željom da posreduje među institucijama te da potakne i pomogne što brže postizanje dogovora koji će biti u najboljem interesu malih pacijenata Dječje bolnice Srebrnjak. Rekla je kako je poticaj za njezino uključivanje došao gotovo istodobno i od  roditelja oboljele djece i od institucija.

U razgovoru je izložena problematika koja već duže vrijeme opterećuje normalni tijek liječenja djece od reumatskih bolesti biološkim lijekovima. Sve uključene strane izložile su svoje viđenje aktualnih teškoća i prepreka, ali i izrazile veliku spremnost da učine sve što je potrebno kako bi se ubuduće djeci osiguralo nesmetano dobivanje terapije. Naravno, uz uvjet da se pritom poštuju pozitivni propisi i pravne procedure, kao i da se korigiraju eventualni propusti u radu.

Zaključno je utvrđeno da će Dječja bolnica Srebrnjak poduzeti potrebne pravne korake za registraciju djelatnosti pedijatrije, što je pravni temelj za legalno obavljanje djelatnosti. Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje osigurat će, u okviru svojih ingerencija, potrebna sredstva za nabavku bioloških lijekova, a u suradnji s ostalim subjektima uložit će se svi napori i za iznalaženje rješenja za plaćanje dosad provedene terapije. Sve uključene strane izrazile su spremnost da u rješavanju preostalih tehničkih pitanja suradnjom dođu do rješenja koja će biti na korist djece-pacijenata. Budući da je uočeno da nedvojbeno postoje i teškoće u komunikaciji između dijelova sustava, državni tajnik Jurković pozvao je na potpunu suradnju i poštovanje zakonitosti rada. Podržavajući njegove prijedloge, pravobraniteljica je izrazila spremnost da i ubuduće takve razgovore, ako su u vezi s zdravstvenom zaštitom djece, organizira u svome uredu, kako bi pomogla i poduprla nastavak postignutog dijaloga.