Izbornik

Završio 6. Festival o pravima djece

Završio 6. Festival o pravima djece

Festival o pravima djecenŠesti po redu Festival o pravima djece, koji promiče prava djece kroz stvaralaštvo djece i odraslih autora, završio je u subotu 22. studenoga. Riječ je o prvom inkluzivnom festivalu u Hrvatskoj, koji je pomoću odgovarajućih tehničkih rješenja svoj program učinio dostupnim i gluhim te slabovidnim i slijepim osobama.

 

Ove se godine Festival održavao u čak deset hrvatskih gradova, predvođenih Zagrebom – gradom domaćinom te Splitom – gradom partnerom. Prvi puta predstavljena je i zemlja partner, Bosna i Hercegovina. Posebnost ovogodišnjeg festivala je i to da je dva puta službeno otvoren: 17. studenoga u Kinu Tuškanac u Zagrebu i 19. studenoga u dvorani Lora u Splitu, pred mnogobrojnom publikom koju su većinom činila djeca iz zagrebačkih i splitskih škola. Na svečanom otvaranju u Splitu izveden je mjuzikl članova Udruge “Srce” – udruge osoba s cerebralnom paralizom, koji je režirao Slavko Sobin.

Festival su zajedno organizirali UNICEF, udruga Alternator, Hrvatski filmski savez, Ured pravobraniteljice za djecu te drugi partneri. Zato su na svečanom otvaranju u Zagrebu i Splitu, uz predstojnicu UNICEF-ovog ureda za Hrvatsku Valentinu Otmačić i predstavnike drugih organizatora, okupljenu mnogobrojnu djecu i ostale goste pozdravile savjetnice pravobraniteljice za djecu Maja Flego i Ana Babić.Split.FestivalPublika– Festival o pravima djeteta doprinosi afirmaciji dječjeg stvaralaštva i njegova posebna vrijednost upravo je u tome što na djecu gleda kao subjekte, aktivne članove zajednice i pruža im mogućnost da i sami budu autori filmova te tako ostvare svoje pravo na sudjelovanje i izražavanje – istaknula je tom prilikom u Splitu A. Babić te posebno pozdravila filmske družine i djecu autore filmova, čija kreativnost i nadarenost obogaćuju svijet dječjih prava i njihovo zagovaranje.

Program je ove godine bio fokusiran na problem nasilja nad djecom, kroz prizmu nasilja koje se događa “pred našim nosom”. Filmove prikazane na Festivalu napravila su djeca iz brojnih gradova, ali i zemalja diljem svijeta, poput Kanade, Belgije, Nizozemske, Danske, Irske, Armenije, Libanona i Kine.

– Više od 6000 djece i odraslih ovaj je festival nadahnuo za unapređenje zaštite dječjih prava. Tijekom festivala čuli smo puno ideja od mladih ljudi o tome što bi trebalo učiniti za prevenciju nasilja u našem društvu, uključujući ideju o organiziranju projekcija filmova prikazanih na Festivalu u svim hrvatskim školama. Vjerujem da mobiliziranjem društva i slušanjem djece iskazujemo poštovanje Konvenciji o pravima djeteta i slavimo njezin 25. rođendan na najbolji način – rekla je o festivalu V. Otmačić.