Izbornik

Završni skup projekta “UrbSteam” Dječjeg vrtića More iz Rijeke

Završni skup projekta “UrbSteam” Dječjeg vrtića More iz Rijeke

U Dječjem vrtiću More 4. prosinca 2023. održan je završni skup projekta “UrbSteam – podučavanje STEM-a kroz urbane vrtove u vrtiću”, koji je proveo Dječji vrtić More, jedna od triju riječkih gradskih vrtićkih ustanova.

Projekt i rezultate projekta predstavili su ravnateljica Dječjeg vrtića More Jasna Crnčić, koordinatorica projekta za DV More odgojiteljica Dora Pribanić te odgojiteljice Vedrana Fućak Štanfelj i Jasmina Pamuković. Skupu je prisustvovala i zamjenica gradonačelnika Rijeke Sandra Krpan. Poučavanje STEAM-a putem urbanog vrtlarenja u vrtiću je međunarodni Erasmus+ projekt u kojem je, uz partnere iz Grčke, Italije, Cipra te Turske, sudjelovao i Dječji vrtić More. Cilj dvogodišnjeg projekta bio je podučavanje STEAM-a korištenjem praktičnih aktivnosti na urbanim vrtovima i integracijom permakulturnih vrijednosti.

Ravnateljica Crnčić istaknula je kako je kod šest partnera iz pet zemalja u projekt bilo uključeno 150 odgojitelja, a inovativnost projekta je u tome što su po prvi put stvoreni materijali za podučavanje i povezivanje STEAM polja i vrtlarenja. Ukupna vrijednost trećeg i najvećeg do sada Erasmus+ projekta koji je proveo Dječji vrtić More bila je 180 tisuća eura. Od ukupne vrijednosti projekta, za Dječji vrtić More bilo je osigurano 23 349 eura, a iz tih su sredstava uređeni urbani vrtovi u vrtićkim objektima smještenim u središtu Rijeke. Također, partneri na projektu pripremili su Priručnik najboljih praksi o učenju u vrtu i razvoju obrazovnog materijalaUrbSTEAM online alat s resursima za edukatore te razvili interaktivnu platformu.

Sudionici na projektu – odgojitelji i djeca – imali su priliku upoznati se s prostorom vrta kao bogatim okruženjem za podučavanje i učenje kroz nastavni plan i program, posebno na STEAM polju. Razmišljanja o ekološkoj i socijalnoj pravednosti uokvirila su sve aspekte projekta, s posebnim naglaskom na mjesto, grad iz kojeg dolaze (osobni, kulturni i geografski položaj i identitet) u obrazovanju u vrtu. Pedagoški načini istraživanja tijekom cijelog projekta bio je opsežan angažman u vrtlarskim praksama, aktivnostima pripreme hrane te kritičkom dijalogu.

Na poziv Dječjeg vrtića Rijeka, skup je pratila i savjetnica Danijela Žagar iz riječkog Ureda pravobraniteljice za djecu. .

Više na mrežnim stranicama projekta UrbSteam.