Izbornik

Završnica projekta “Knjiga svima” u Dječjoj kući u Rijeci

Završnica projekta “Knjiga svima” u Dječjoj kući u Rijeci

U sklopu inkluzivnog projekta “Knjiga svima”, u prostorima Dječje kuće u Rijeci 15. listopada 2021. održano je finale ovoga projekta. Kroz brojne aktivnosti djece i odraslih tog je dana obilježen Međunarodni dan bijelog štapa i početak Mjeseca hrvatske knjige. U jutarnjim su satima održani susreti s učenicima na projekcijama i radionicama brajice te hrvatskog znakovnog jezika, čitanja s tetama-pričalicama udruge Portić i razgovorima o inkluzivnim kulturnim praksama, a poslije podne su uslijedile aktivnosti otvorene za najširu publiku.

Program “Film svima” udruge Filmaktiv, s partnerima Udrugom gluhih i nagluhih Primorsko-goranske županije, Udrugom slijepih Primorsko-goranske županije, Udrugom Portić kroz program “Tete i barbe pričalice” te Gradskom knjižnicom Rijeka, pokrenuo je novi inkluzivni projekt “Knjiga svima”. Projekt se provodi uz financijsku podršku Ministarstva kulture i medija i Primorsko-goranske županije.

U završnici projekta u Dječjoj kući održana je panel-rasprava “Kome trebaju inkluzivne kulturne prakse?”, te radionice pisanja na brajici, komuniciranja na hrvatskom znakovnom jeziku i pričanja i čitanja priča. Održane su i projekcije inkluzivnih audiovizualnih knjiga.

Ova je događanja pratila i savjetnica pravobraniteljice za djecu Danijela Žagar, koja je tom prigodom pozdravila sve sudionike i pohvalila rezultate projekta nastale zahvaljujući kvalitetnoj suradnji važnih partnera. Rezultati ovoga inkluzivnog projekta zasigurno će obogatiti fond knjižnice Dječje kuće, kao i ponudu usluga korisnicima, a djeci koja su sudjelovala u tim aktivnostima približiti važnu temu inkluzije i inkluzivnih kulturnih praksi u lokalnoj zajednici.

Više o ovim aktivnostima možete pročitati ovdje.