Izbornik

Mreža mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu na Bjelolasici

Mreža mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu na Bjelolasici

P9100101Prvi sastanak članova Mreže mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu iz cijele Hrvatske održava se 10. i 11. rujna 2010. na Bjelolasici. U prostorima HOC Bjelolasica pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić i njezine savjetnice, zajedno s dvadesetak djece iz Osijeka, Rijeke, Splita, Šibenika i Zagreba, kroz radionice, rasprave i dogovore utvrdit će način i sadržaj rada ove Mreže u sljedećoj godini.

U suradnji s organizacijama koje rade s djecom i mladima, Ured pravobraniteljice za djecu u protekloj je godini okupio dvadesetak učenica i učenika u dobi od 13 do 17 godina koji su prihvatili poziv da postanu članovi Mreže mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu. Njihova je uloga savjetovati pravobraniteljicu, upozoravati na teškoće u ostvarivanju dječjih prava, ali i poticati svoje vršnjake i pomagati im da aktivno sudjeluju u donošenju odluka koje se odnose na njih, upućujući ih, među ostalim, i na suradnju s pravobraniteljicom. Svoju savjetničku funkciju oni već ostvaruju putem elektroničkog foruma, a i u susretima s djelatnicima Ureda pravobraniteljice za djecu, gdje razmjenjuju mišljenja o važnim temama za život djece i mladih u Hrvatskoj danas. Tako pomažu u formuliranju stavova i preporuka koje pravobraniteljica javno iznosi i nastupa kao zagovornica i glasnogovornica djece, što je njezina osobito važna zadaća.

 Mreža već funkcionira kao stalno savjetničko tijelo, no pravila za buduće izbore mladih savjetnika, kao što su način izbora, trajanje mandata i slično, donijet će sama djeca na svom prvom formalnom i osnivačkom skupu na Bjelolasici. Mladi savjetnici, koji su se na Bjelolasici prvi put svi zajedno susreli i „uživo“, odlučit će i o službenom nazivu mreže, ocijeniti dosadašnju suradnju s Uredom pravobraniteljice, iznijeti svoje ideje o tome kako dodatno poboljšati komunikaciju Ureda pravobraniteljice s djecom u raznim sredinama.

 Mreža mladih savjetnika pravobraniteljice proteklih je mjeseci na elektroničkom forumu aktivno raspravljala o različitim temama, a trenutačno su glavne četiri teme: obrazovanje, nasilje, zdravlje te privatnost i internet. Ove teme su, osim što su aktualne i važne, izabrane i zato što će o njima raspravljati mladi savjetnici drugih pravobranitelja za djecu u Europi, čiji je rad potaknula Europska mreža pravobranitelja za djecu (ENOC European Network of Ombudspersons for Children). ENOC je inicirao osnivanje međunarodne mreže djece i mladih pod nazivom ENOC-ova mreža mladih savjetnika ili ENYA (ENOC Network of Youth Advisors). ENYA će uglavnom djelovati putem elektroničkog foruma, na kojem će se razmjenjivati mišljenja i prijedlozi o odabranim temama. Poželjno je da se sve teme prvo razmotre na nacionalnoj razini, a potom svoje zaključke djeca upućuju vršnjacima iz međunarodne mreže. U tu se mrežu uključuju i djeca-savjetnici iz Hrvatske pa će tako i njihovi predstavnici, zajedno s mladim savjetnicima pravobranitelja za djecu iz drugih zemalja, sudjelovati u radu ENOC-ove godišnje skupštine u listopadu 2010. u Strasbourgu.