Izbornik

Nacionalni dan sigurnosti cestovnog prometa

Nacionalni dan sigurnosti cestovnog prometa

Hrvatski sabor proglasio je 21. listopada Nacionalnim danom sigurnosti cestovnog prometa s ciljem podizanja javne svijesti te smanjenja broja prometnih nesreća i stradalih osoba. U povodu Nacionalnog dana sigurnosti na cestama pravobraniteljica za djecu poziva sve građane da se odgovorno ponašaju u prometu, te da pritom posebno vode računa o zaštiti djece kao ranjivih sudionika u prometu.

Naime, djeca i mladi posebno su ugrožena skupina u prometu, prvenstveno zbog svojih dobnih ograničenja, neiskustva i nedostatnog sagledavanja mogućih opasnosti, rizika u prometu te posljedica do kojih može doći. Nažalost, često su ugrožena i zbog nepropisnog prijevoza u vozilima te zbog nesagledavanja opasnosti kada im se dopušta nepropisna vožnja bicikla, električnih romobila, ali i motornih vozila. Stoga, sigurnost djece u prometu jest briga i odgovornost odraslih koji moraju poduzeti sve kako bi djeca ostvarila svoje pravo na život, osiguranje opstanka i razvoja, na što obvezuje Konvencija o pravima djeteta Ujedinjenih naroda.

Prema podacima MUP-a, u prometnim nesrećama u 2022. na hrvatskim je cestama stradalo 1376 djece (764 putnika, 319 pješaka i 293 vozača). Poginulo je 12 djece: šest u svojstvu putnika u vozilima, četiri pješaka i dva vozača (motocikla i bicikla). Njih 228 zadobilo je teške tjelesne ozljede (83 u svojstvu putnika, 75 u svojstvu pješaka, 70 u svojstvu vozača). Lakše ozlijeđenih je bilo 1136 (675 putnika, 240 pješaka, 221 vozača). Ukupni broj stradale djece u 2022. veći je u odnosu na prethodne tri godine (2019., 2020. i 2021.). U usporedbi s 2021. u kojoj je stradalo 1353 djece, u 2022. više djece zadobilo je lakše ozljede ozlijeđene djece, dok je manje djece poginulo (12 djece; dok u predpandemijskoj 2019. i 2021. godini bilježimo čak 18 smrtno stradale djece) i manje je teško tjelesno ozlijeđene djece.

Podaci o brojkama poginule djece kojima raspolažemo (10 djece u dobi od 0-17 godina) i načinu stradavanja djece na hrvatskim cestama u prvih devet mjeseci 2023. nisu obećavajući i zaista nas iskreno zabrinjavaju. Iako prema statističkim pokazateljima sigurnost cestovnog prometa u Hrvatskoj iz godine u godinu općenito bilježi trend poboljšanja, usporedbe sa zemljama EU pokazuju da se RH mora više angažirati kako bi unaprijedila cestovnu sigurnost, te uložiti dodatne napore kako bi se spriječilo stradanje djece u prometu. Prema preliminarnim podacima Europske komisije, u 2022. u RH zabilježen je 71 smrtni slučaj na milijun stanovnika, što je znatno iznad prosjeka EU (46). Iza Hrvatske još slijede Bugarska i Rumunjska.

Podsjećamo da je i Odbor za prava djeteta UN-a u svojim Zaključnim primjedbama o kombiniranom petom i šestom periodičnom izvješću Hrvatske, donesenim u lipnju 2022., pozdravljajući izmjene i dopune Zakona o sigurnosti prometa na cestama iz 2019. s ciljem poboljšanja sigurnosti cestovnog prometa i prometne kulture, preporučio da RH provede dodatne mjere za sprječavanje prometnih nesreća, uključujući dodatne obrazovne programe o sigurnosti na cestama i prevenciji nesreća u svim školskim programima, javne kampanje za podizanje prometne svijesti djece, roditelja, učitelja i javnosti. Odbor je preporučio i strogu provedbu prometnih zakona, uključujući i one o korištenju mobilnih telefona zbog njihove povezanosti s nesrećama, kao i osiguranje sustavnog prikupljanja podataka za procjenu trenda cestovnih prometnih nesreća, uključujući uzroke i povezani morbiditet i smrtnost od prometnih nesreća.

Podsjećamo i na to da se na razini Europe poziva na ponovnu akciju i posebne ciljeve za zaštitu djece sudionika u prometu. Primjerice, zadnje izvješće Europskog vijeća za sigurnost prometa (ETSC – European Transport Safety Council, https://etsc.eu/), neprofitne organizacije usmjerene na smanjenje smrtnosti na cestama, pokazuje da je oko 6000 djece poginulo na europskim cestama između 2011. i 2020. Svaka od tih smrti predstavlja neizrecivu tragediju, kao i neuspjeh u zaštiti najugroženijih.

Pravobraniteljica za djecu ovu će temu posebno raspraviti sa svojim mladim savjetnicima na nacionalnom susretu Mreže mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu (MMS), koji će se održati 20. i 21. listopada 2023. Potom će predstavnici MMS-a svoje stavove o stanju cestovne sigurnosti u Hrvatskoj predstaviti na konferenciji 26. listopada 2023. godine, koju Ured pravobranitelja za djecu organizira u suradnji s Veleučilištem u Rijeci, u prostoru Veleučilišta u Rijeci. Na ovoj će konferenciji, zajedno s nadležnim tijelima i stručnjacima iz Hrvatske i inozemstva, raspraviti stanje sigurnosti djece u prometu u Hrvatskoj i daljnje mogućnosti zajedničkog djelovanja u zaštiti njihovih prava i interesa. Više detalja o konferenciji bit će uskoro dostupno.